Ékszertisztítás

 Az ékszereket soha ne tisztítsuk agresszív vegyszerekkel, vagy súrolóporral, mert csúnya, mély karcok keletkeznek a felületen. Jól alkalmazható pl. a hagyományos, folyékony mosogatószeres víz. (Gyöngyös ékszereknél nem ajánlatos). Egy tálkában jó forró vízben kevés mosószert feloldunk, majd puha szőrű kefével áttisztítjuk az ékszert, ha az nem tartalmaz szerves eredetű drágakövet (borostyán, csont, gyöngy, stb.) ez esetben ki is főzhetjük a tárgyat. Drágaköves ékszereknél, főleg gyémántnál gyakori, hogy a kövek alján zsíros szennyeződések rakódnak le, melyek nagymértékben rontják a kövek ragyogását.

 Fontos tudni, hogy az ékszereinket, mint pl. a ruháinkat, rendszeresen tisztítani kell. Hogyan is csináljuk? Legtöbb esetben az avatatlan kezek többet árthatnak, mint használhatnak. Kényes ékszereink tisztítását és a mozgó alkatrészek, zárak ellenőrzését bízzuk ötvösre. 

 Egyszerűbb, hétköznapi ékszereinket azonban magunk is megtisztíthatjuk.

 Fontos, hogy lehetőleg ne krémezzük be testünket, kezünket úgy, hogy rajtunk vannak az ékszereink, mert a kövekre rögtön rátapad a krém és elveszítik a fényüket. A gyűrűk belsejében lerakódó szennyeződések bőrpírt, viszketést, szélsőségesebb esetekben kisebesedést, ekcémát is okozhatnak.

Ilyen esetben sokat segít, egy lúgos oldatban (pl. mosószerben) való kifőzés. Tökéletes eredményt persze csak az ultrahangos tisztító ad. 

 Ezüst ékszerek szürkés – feketés elszíneződését timsó vizes oldatában való kifőzéssel orvosolhatjuk. Ekkor vigyáznunk kell, hogy az edény legyen jénai üveg, vagy rozsdamentes acél, esetleg réz, de semmiképpen ne vas (ez esetben rózsaszínes elszíneződés lesz látható a tárgyon). Az ékszerek mennyiségétől függően 1-2 evőkanál háztartási boltokban kapható kristályos timsót oldjuk fel 1-2 liter vízben. Beletesszük az ékszereket, vagy ezüst használati tárgyakat (ezüst nyelű kést ne szabad) és kb. 70-80 fokra melegítve ezen a hőmérsékleten tartjuk szükség szerint 10-15 percig. Ez idő alatt az ezüst visszanyeri szép fehérségét.

 A kifőzés után a tárgyakat langyos, bő forró vízzel lemossuk, majd szárazra töröljük. Köves ékszereknél vigyázzunk, hogy a köveket ne érje hirtelen hőmérséklet-változás, mert ez a kövek töréséhez, repedéséhez vezet. Vagyis amikor kivesszük a forró timsó oldatból, hagyjuk őket az asztalon lassan visszahűlni szobahőmérsékletre. Ez a módszer jobbára beválik elszíneződött sárga és vörös arany ékszereknél is. Fehér arany ékszerek tisztítása házilag nem javasolt.

 Az ékszerészek gyakran készítenek feketés árnyalatú, úgynevezett antikolt hatású ékszereket (kénmájjal kezelve),amelyek így korosabbnak tűnnek. Az ékszerek viselésével azonban ez a hatás megkopik, a sötét alól fokozatosan előtűnik az ezüst eredeti, világos színe. Hogy minél tovább megőrizze a fém sötétebb színét, ne viselje az ékszert zuhanyzás, fürdés, mosogatás közben. Tartózkodjon a csiszoló, polírozó tisztítástól, mosóporoktól és a kereskedelemben kapható úgynevezett "belemártós" tisztítófolyadék használatától. Ne tisztogassa az ékszert, és ha nem használja, tartsa száraz, légmentes zárt helyen.

 Jól használhatók még az ékszerboltban és ötvösöknél is kapható ékszertisztító folyadékok és kendők. Előnyük, hogy olcsók és nem igényelnek szakmai felkészültséget sem.